Jouw
bevalling

Wanneer contact je ons, de verloskundigen als je gaat bevallen?

De meeste bevallingen vinden plaatst tussen de 37 en 42 weken. Je mag dan ook onder onze zorg bevallen. Wanneer je de termijn van 42 weken haalt of als je eerder bevalt dan 37 weken zwangerschap, dragen wij de zorg over het aan ziekenhuis.

Wanneer bel je ons?

Rond 36 weken zwangerschap krijg je van ons uitgebreide informatie over de bevalling. Wij bespreken dan ook de ‘belinstructies’, zodat je weet wanneer je ons moet bellen.

Als jouw bevalling begonnen is, bel je altijd het spoednummer. Hierop is 24 uur per dag 1 van ons bereikbaar. Indicaties om te bellen vind je hieronder.

085 0797082

Verloskundigenpraktijk Uitgeest en Akersloot

Medisch centrum Uitgeest
Molenstraat 1
19 11 BR Uitgeest
085-0797080

Route »

Indicaties om ons te bellen

u

Bloedverlies

Tijdens de bevalling kun je wat slijmerig bloed verliezen. Dit is roze of rood en meestal gemengd met de slijmprop. Dit is normaal en hier hoef je niet voor te bellen. Verlies je helderrood bloed en is dat net zoveel als bij een (hevige) menstruatie, bel ons dan altijd direct.
u

Weeën

Weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder. Voorweeën zijn vaak onregelmatige korte samentrekkingen van de baarmoeder, deze worden niet pijnlijker en kunnen afzwakken. Weeën verschillen duidelijk van voorweeën doordat ze steeds krachtiger worden en langer gaan aanhouden. Echte weeën worden op den duur ook regelmatig, waardoor je de weeën goed kunt timen.
u

Eerste bevalling

Bel ons als je één à twee uur lang om de drie minuten weeën hebt, waarbij een wee één minuut aanhoudt.
u

Al eerder bevallen

Bel ons zodra je één à twee uur lang weeën om de vijf minuten hebt, waarbij elke wee één minuut aanhoudt.
u

Vliezen

10% van de bevallingen start de bevalling met het breken van de vliezen. De weeën komen later op gang. Als de vliezen breken is het belangrijk de tijd op de schrijven en goed te kijken naar de kleur van het vruchtwater:

  • Is de kleur helder, roze of met witte vlokjes? Dit is een normale kleur. Breken in dit geval de vliezen s ’nachts, dan hoef je ons niet direct te bellen. Bel ons dan in de ochtend.
  • Als de kleur van het vruchtwater bruin, groen, geel is óf twijfel je over de kleur, dan bel je ons direct.
  • In sommige gevallen vertelt de verloskundige tijdens het spreekuur dat de baby nog niet volledig is ingedaald. Mochten de vliezen in dit geval breken, ga dan liggen en neem contact met ons op.
Denk je dat je bevalling begonnen is, al voor de 37 weken, bel ons dan direct!
085 0797082

Ben je ongerust? Aarzel niet en bel ons!

Bij vragen of ongerustheid mag je ons uiteraard altijd bellen.
Zijn er met jou andere afspraken dan deze belinstructies gemaakt? Houd dan die afspraken aan.

Veelgestelde vragen

Wie doet mijn bevalling?

Als je bevalling begonnen is bel je naar het spoednummer: 085 0797082. Dit nummer is 24/7 te bereiken voor o.a. ongerustheid, buikpijn, bloedverlies of als je denkt dat de bevalling begonnen is. Wij werken allemaal in een wisselend rooster. Degene die je aan de telefoon hebt, heeft op dat moment dienst. Zij zal naar jullie toe komen en de bevalling gaan begeleiden. Soms is het druk en wordt een andere collega van ons gebeld. Wij werken altijd met twee verloskundige in de dienst, om ervoor te zorgen dat je geen vreemde verloskundige/praktijk aan je bed krijgt. Dit maakt ons in de regio uniek!

Wie zijn er aanwezig bij een thuis bevalling?

Dit is allereerst helemaal aan jezelf. Sommige vrouwen wensen alleen hun partner bij de bevalling, anderen kiezen ervoor om hun moeder, zus, vriendin of vader bij de bevalling aanwezig te laten zijn. Medisch gezien is de dienstdoende verloskundige aanwezig en wordt zij ondersteund door een kraamverzorgster. Wie jij verder bij de bevalling wilt hebben, mag je zelf kiezen. Let op: teveel mensen kan medisch gezien niet handig zijn. Wij zullen dit dan aangeven.

Mag ik zelf kiezen waar ik wil bevallen?

Indien je gezond zwanger bent en er geen reden is om in het ziekenhuis te bevallen, heb je eigen keuze. Je kunt dan kiezen voor thuis of poliklinisch (in het ziekenhuis). Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je als ‘gezonde’ zwangere veilig thuis kunt bevallen. Wens je liever in het ziekenhuis? Dan heb je de keuze uit het Rode Kruis Ziekenhuis of Noordwest Ziekenhuis (oude MCA).

Wie doet de bevalling is het ziekenhuis?

Deze vraag heeft eigenlijk twee antwoorden. Het hangt er vanaf of jij in het ziekenhuis bevalt vanwege medische redenen of dat je gezond zwanger bent en het je eigen wens is. Als jij gezond zwanger bent en de bevalling voorspoedig verloopt, beval jij ‘poliklinisch’. Met een poliklinische bevalling is je eigen verloskundige aanwezig en wordt zij geassisteerd door een verpleegkundige of kraamverzorgster. Heb jij tijdens de zwangerschap of bevalling een medische reden om in het ziekenhuis te bevallen? Dan zal de verloskundige van het ziekenhuis en een verpleegkundige jouw bevalling begeleiden. Mocht je tijdens jouw bevalling een medische reden ontwikkelen (bijvoorbeeld niet vorderen van de bevalling of een kindje wat in het vruchtwater gepoept heeft), dan blijven wij zo lang mogelijk bij jou als jij dit wenst. 

Contact

085 0797080 Praktijk
085 0797082 Spoed

info@verloskundigenuitgeest.nl

Adressen

Verloskundigenpraktijk
Uitgeest & Akersloot
Molenstraat 1
19 11 BR Uitgeest

Julianaweg 20
1921 BG Akersloot

Aanmelden

Meld online je zwangerschap bij onze praktijk aan.

Privacyverklaring
Cookiebeleid