Wat te regelen tijdens je zwangerschap?

In je zwangerschap kan er veel informatie op je af komen. Vooral als het de eerste keer is dat je zwanger bent. Natuurlijk vertellen wij je dat tijdens het spreekuur. Omdat je het misschien ook rustig wilt nalezen, zetten wij het ook hieronder voor je op een rij.

Praktische zaken

We hebben een 7-tal zaken op een rijtje gezet die belangrijk zijn om te regelen tijdens je zwangerschap:

N
Meld je aan bij een kraamorganisatie zoals Regionale Kraamzorg Kennemerland of De Kraamvogel.

Tip: doe dit voordat je 20 weken in verwachting bent.

N
Informeer je zorgverzekeraar dat je zwanger bent en vraag een kraampakket aan (niet alle verzekeringen vergoeden het kraampakket).
N
Informeer de huisarts en apotheek dat je in verwachting bent.
N
Gedurende de zwangerschap vragen wij of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Mocht je in een ziekenhuis willen bevallen, dan is het belangrijk om je in te schrijven in het ziekenhuis waar jij wilt bevallen en een ponsplaatje/pasje aan te maken.
N
Zijn jij en je partner niet gehuwd of nog geen geregistreerd partners? Maak een afspraak bij het gemeentehuis om de erkenning te regelen.
N
Een zwangerschapscursus is niet verplicht, wel raadzaam. Er zijn verschillende cursussen. Vraag ernaar tijdens het spreekuur. Wij vertellen je graag meer.
N
Zet je bed op klossen of op (bier)kratjes. Een verhoogd bed, 80 centimeter vanaf de grond, is nodig voor een eventuele thuisbevalling en/of voor de kraamzorg.

Tip

Een EHBO cursus voor baby’s en zuigelingen. Als ouder kun je eerste hulp aan je kindje verlenen en erger letsel voorkomen.

Meer info »

Veelgestelde vragen

Wie doet mijn bevalling?

Als je bevalling begonnen is bel je naar het spoednummer: 085 0797082. Dit nummer is 24/7 te bereiken voor o.a. ongerustheid, buikpijn, bloedverlies of als je denkt dat de bevalling begonnen is. Wij werken allemaal in een wisselend rooster. Degene die je aan de telefoon hebt, heeft op dat moment dienst. Zij zal naar jullie toe komen en de bevalling gaan begeleiden. Soms is het druk en wordt een andere collega van ons gebeld. Wij werken altijd met twee verloskundige in de dienst, om ervoor te zorgen dat je geen vreemde verloskundige/praktijk aan je bed krijgt. Dit maakt ons in de regio uniek!

Maken jullie gebruik van een geboorteplan?

Aan het einde van de zwangerschap gaan wij met jou (en je partner) de bevalling bespreken. Het geboorteplan hoort hier zeker bij. Deze krijg je van ons mee tijdens de zwangerschap en kun je thuis samen invullen. Heb je geen behoefte om deze in te vullen? Geen probleem, het geboorteplan is vrijblijvend.

Mag ik zelf kiezen waar ik wil bevallen?

Indien je gezond zwanger bent en er geen reden is om in het ziekenhuis te bevallen, heb je eigen keuze. Je kunt dan kiezen voor thuis of poliklinisch (in het ziekenhuis). Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je als ‘gezonde’ zwangere veilig thuis kunt bevallen. Wens je liever in het ziekenhuis? Dan heb je de keuze uit het Rode Kruis Ziekenhuis of Noordwest Ziekenhuis (oude MCA).

Kan ik jullie bellen voor praktische vragen?

Dat kan en mag zeker. Wij zijn er om jullie te begeleiden door de gehele zwangerschap. Hier horen ook zeker praktische vragen bij. Je kunt onze assistente bellen op het nummer 085-0797080 of stuur ons een e-mail met je vraag naar info@verloskundigenuitgeest.nl

 Staat jouw vraag hierboven niet tussen? Neem contact met ons op en we helpen je graag.

Contact

085 0797080 Praktijk
085 0797082 Spoed

info@verloskundigenuitgeest.nl

Adressen

Verloskundigenpraktijk
Uitgeest & Akersloot
Molenstraat 1
19 11 BR Uitgeest

Julianaweg 20
1921 BG Akersloot

Aanmelden

Meld online je zwangerschap bij onze praktijk aan.

Privacyverklaring
Cookiebeleid