Prenatale screening

Wil jij de gezondheid van je baby laten onderzoeken? Aan het begin de zwangerschap vragen wij of je hierover informatie wilt ontvangen. Je hebt altijd het recht om dit niet te doen. Wil je meer weten, dan vertellen wij je over de screening van het syndroom van Down, Edwards en Patau en/of de twintig weken echo.

Er is een test die je kan informeren of je baby mogelijk het syndroom van Down, Edwards of Patau heeft, dit is de NIPT test.

NIPT

NIPT is de afkorting van: niet invasieve prenatale test. De NIPT is een bloedonderzoek. Er wordt net als bij de combinatietest bloed afgenomen uit jouw arm. Het onderzoek is daarom ook niet gevaarlijk voor de baby. Uit het bloed wordt het DNA van de placenta bekeken. Door het DNA te bekijken kunnen de onderzoekers zien of de baby mogelijk een van de syndromen heeft. Als dit mogelijk zo is, wordt de vruchtwaterpunctie of vlokkentest aangeboden. Deze testen geven zekerheid. Er is wel een risico op een miskraam. Het wel of niet laten uitvoeren van een vruchtwaterpunctie of vlokkentest is altijd je eigen keuze. De NIPT kan worden gedaan vanaf 11 weken zwangerschap.

Wat moet je weten

Zie voor uitgebreide informatie de website van het RIVM.

13 weken echo

Het ETSEO (Eerste Trimster Structureel Echoscopisch Onderzoek) is een echoscopisch onderzoek naar eventueel aangeboren lichamelijk afwijkingen bij de baby. Dit onderzoek is een echo, waarbij de baby van top tot teen wordt bekeken. Alle structuren die we kunnen bekijken worden bekeken om eventuele afwijkingen op te sporen. Deze echo lijkt veel op de 20 weken echo, welke iets uitgebreider is omdat de baby dan groter is en alles al verder is ontwikkeld.

Het onderzoek vindt plaats tussen de 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen zwangerschap. Omdat dit onderzoek vrij recent gestart is (september 2021), is het onderdeel van de IMITAS studie. Mocht je de 13 weken echo willen doen, doe je automatisch mee met dit onderzoek naar de voor en nadelen van de echo.
Net als alle onderzoeken in de zwangerschap, is het wel of niet laten uitvoeren van de 13 weken echo geheel naar eigen keuze.

Meer informatie over de 13 weken echo.

Nog vragen?

Heb je vragen over deze onderzoeken en/of wil je advies van ons? Laat het ons weten.

Twintig weken echo (SEO)

Het SEO (Structureel echoscopisch onderzoek) vindt rond 19 weken plaats. Door middel van een echo vanaf de buik, wordt de baby van top tot teen nagekeken. Vele organen en structuren zijn al goed zichtbaar. De echoscopist kijkt ook naar de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en waar de placenta (moederkoek) zich bevindt.

Pretecho’s

Ervaar het contact met jouw baby.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik informatie over de onderzoeken naar de gezondheid van mijn baby?

Indien je informatie wenst over de onderzoeken naar de gezondheid van je baby, informeren wij je aan het begin van de zwangerschap. Je krijgt dan verschillende informatieboekjes mee en wij geven je advies. Wil je liever jezelf alvast voorbereiden of wil je nog informatie nalezen? Op onze website benoemen wij ook de verschillende onderzoeken. Kijk ook op de website: onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Zijn alle testen veilig?

De Combinatietest, NIPT en 20 weken echo, zijn veilig voor jou en de baby. Deze bestaan uit bloedafname en/of een echo, beide kunnen geen kwaad voor de zwangerschap. Wel is het belangrijk om te beseffen dat als er iets wordt gevonden bij de onderzoeken, jullie de keuze kunnen krijgen voor vervolgonderzoek. Dit is meestal een vruchtwaterpunctie of vlokkentest. Aan deze testen zit wel een miskraamrisico. Hierover zullen wij jullie ook voorlichting als wij de prenatale screening bespreken.

Wat vinden jullie, onderzoeken ja of nee?

De keuze om onderzoeken te laten doen naar de gezondheid van je baby is helemaal je eigen keuze. Tijdens de zwangerschap leggen wij je uit wat de onderzoeken inhouden en hoe deze worden uitgevoerd. Daarna bespreken wij ook hoe jullie daarover denken. Dit is voor iedereen anders. Sommige (toekomstige) ouders vinden dat elk kindje voor hun welkom is. Anderen willen het graag weten als er iets met het kindje is. En er zijn koppels die aangeven dat zij een kindje met een aandoening wel erg heftig zouden vinden en hierover zouden moeten nadenken. Voor iedereen heeft het testen een andere betekenis en deze maakt ook of je de test wel/niet wilt laten doen. Wij zijn er als verloskundigen om jullie te helpen met het maken van de juist keuze voor jullie als partners/gezin. 

Wij kijken ernaar uit om je in deze bijzondere periode te mogen begeleiden. Staat jouw vraag hierboven niet tussen? Neem contact met ons op en we helpen je graag.

Contact

085 0797080 Praktijk
085 0797082 Spoed

info@verloskundigenuitgeest.nl

Adressen

Verloskundigenpraktijk
Uitgeest & Akersloot
Molenstraat 1
19 11 BR Uitgeest

Julianaweg 20
1921 BG Akersloot

Aanmelden

Meld online je zwangerschap bij onze praktijk aan.

Privacyverklaring
Cookiebeleid