Wat te regelen voor jouw bevalling?

Voordat je gaat bevallen, is het handig om een aantal dingen voor te bereiden en te regelen. Lees wat je kan voorbereiden en regelen voor een thuisbevalling en een bevalling in het ziekenhuis.

Thuis Bevallen

Als je thuis wilt bevallen, adviseren wij je dit te regelen:
 

 • Kraampakket, dit kun je aanvragen bij je verzekering.
 • Je bed verhogen tot minimaal 80 cm vanaf de grond. Gebruik hiervoor klossen of (bier) kratten.
 • Een ondersteek (een po)
 • Verwarming: de (slaap)kamer waar je gaat bevallen, moet verwarmd kunnen worden.
 • Goede verlichting.
 • Twee kruiken voor het verwarmen van de kleertjes en de doeken.
 • Een waterdichte molton of zeiltje om je matras te beschermen.
 • Klaarzetten in de (slaap)kamer: alle benodigdheden voor de bevalling.
 • Oppas voor de andere kinderen.
 • Vervoer, voor het geval dat wij toch naar het ziekenhuis moeten.
 • Een ‘vluchttas’ voor het ziekenhuis met daarin, de stickers van het ziekenhuis, verzekeringsgegevens, een fototoestel en kleding voor moeder en kind. Vergeet ons mapje met jouw gegevens en de Maxi-cosi niet.

Onze praktijk locatie

Molenstraat 1
19 11 BR Uitgeest

Route »

Bevallen in het ziekenhuis

Als je poliklinisch (in het ziekenhuis) wilt bevallen, regel dan:  

 • Een kraampakket via de zorgverzekeraar.
 • Dat het bed op klossen of (bier)kratten staat. De minimale hoogte is 80 cm. Dit is noodzakelijk voor een onverwachtse thuisbevalling en voor de kraamzorg.
 • Oppas voor de andere kinderen.
 • Vervoer voor naar het ziekenhuis. Wij mogen zwangeren niet meenemen in onze auto.
 • Een ‘vluchttas’ voor het ziekenhuis met stickers van het ziekenhuis, verzekeringsgegevens, een fototoestel en kleding voor jou en de baby. Vergeet ook ons plastic mapje met gegevens en de Maxi-Cosi niet.

Veelgestelde vragen

Wie doet mijn bevalling?

Als je bevalling begonnen is bel je naar het spoednummer: 085 0797082. Dit nummer is 24/7 te bereiken voor o.a. ongerustheid, buikpijn, bloedverlies of als je denkt dat de bevalling begonnen is. Wij werken allemaal in een wisselend rooster. Degene die je aan de telefoon hebt, heeft op dat moment dienst. Zij zal naar jullie toe komen en de bevalling gaan begeleiden. Soms is het druk en wordt een andere collega van ons gebeld. Wij werken altijd met twee verloskundige in de dienst, om ervoor te zorgen dat je geen vreemde verloskundige/praktijk aan je bed krijgt. Dit maakt ons in de regio uniek!

Wie zijn er aanwezig bij een thuis bevalling?

Dit is allereerst helemaal aan jezelf. Sommige vrouwen wensen alleen hun partner bij de bevalling, anderen kiezen ervoor om hun moeder, zus, vriendin of vader bij de bevalling aanwezig te laten zijn. Medisch gezien is de dienstdoende verloskundige aanwezig en wordt zij ondersteund door een kraamverzorgster. Wie jij verder bij de bevalling wilt hebben, mag je zelf kiezen. Let op: teveel mensen kan medisch gezien niet handig zijn. Wij zullen dit dan aangeven.

Mag ik zelf kiezen waar ik wil bevallen?

Indien je gezond zwanger bent en er geen reden is om in het ziekenhuis te bevallen, heb je eigen keuze. Je kunt dan kiezen voor thuis of poliklinisch (in het ziekenhuis). Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je als ‘gezonde’ zwangere veilig thuis kunt bevallen. Wens je liever in het ziekenhuis? Dan heb je de keuze uit het Rode Kruis Ziekenhuis of Noordwest Ziekenhuis (oude MCA).

Wie doet de bevalling is het ziekenhuis?

Deze vraag heeft eigenlijk twee antwoorden. Het hangt er vanaf of jij in het ziekenhuis bevalt vanwege medische redenen of dat je gezond zwanger bent en het je eigen wens is. Als jij gezond zwanger bent en de bevalling voorspoedig verloopt, beval jij ‘poliklinisch’. Met een poliklinische bevalling is je eigen verloskundige aanwezig en wordt zij geassisteerd door een verpleegkundige of kraamverzorgster. Heb jij tijdens de zwangerschap of bevalling een medische reden om in het ziekenhuis te bevallen? Dan zal de verloskundige van het ziekenhuis en een verpleegkundige jouw bevalling begeleiden. Mocht je tijdens jouw bevalling een medische reden ontwikkelen (bijvoorbeeld niet vorderen van de bevalling of een kindje wat in het vruchtwater gepoept heeft), dan blijven wij zo lang mogelijk bij jou als jij dit wenst. 

Contact

085 0797080 Praktijk
085 0797082 Spoed

info@verloskundigenuitgeest.nl

Adressen

Verloskundigenpraktijk
Uitgeest & Akersloot
Molenstraat 1
19 11 BR Uitgeest

Julianaweg 20
1921 BG Akersloot

Aanmelden

Meld online je zwangerschap bij onze praktijk aan.

Privacyverklaring
Cookiebeleid